فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 54 (زمستان 1398)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 54 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت وحدتی*، جواد حسنوند صفحات 511-530

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سازه مثلث تاریک شخصیت بر شاخصه های عملکرد شغلی منابع انسانی، شامل عملکرد وظیفه ای و عملکرد زمینه ای، انجام شد. این تحقیق از نظر روش توصیفی همبستگی مبتنی بر رگرسیون خطی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه لرستان بود که نمونه ای به حجم 152 نفر به روش تصادفی ساده از آن انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه شخصیت تاریک جوناسون و وبستر (2010) و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (1989) بود. فرضیات تحقیق با استفاده از تحلیل رگرسیون خطی به روش Enter آزمون شد. نتایج حاکی از تاثیر منفی و معنادار سازه مثلث تاریک شخصیت بر عملکرد وظیفه ای و عملکرد زمینه ای بود.

    کلیدواژگان: عملکرد زمینه ای، عملکرد شغلی، عملکرد وظیفه ای، مثلث تاریک
  • محمدعلی گودرزی، ابراهیم مزاری، کبری خباره* صفحات 531-547

    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش واسطه ای خودتوسعه ای در رابطه خودآگاهی و عملکرد شغلی صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی همبستگی و روش تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش کارکنان مدارس دولتی ناحیه 1 شهرری به تعداد 2200 نفر بود که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با اختصاص متناسب 150 پرسشنامه معتبر جمع آوری شد. از پرسشنامه های خودآگاهی مقیمی (1390) با پایایی 85/0=α، خودتوسعه ای ابیلی و مزاری (1393) با پایایی 87/0=α، و عملکرد شغلی بیرن و همکارانش (2005) و کونوی (1999) با پایایی 87/0=α استفاده شد. بررسی مدل پژوهش نشان از برازش مناسب آن با داده ها داشت. بر این اساس، خودآگاهی بر خودتوسعه ای (76/0=γ) و خودتوسعه ای بر عملکرد شغلی (57/0=β) تاثیرگذار است. همچنین خودآگاهی با میانجی گری خودتوسعه ای بر عملکرد شغلی (38/0=γ) تاثیرگذار است. نهایتا، خودآگاهی به طور مستقیم بر عملکرد شغلی (49/0=γ) تاثیرگذار است. به طور خلاصه، می توان گفت خودآگاهی با تاثیر بر خودتوسعه ای عملکرد شغلی بهتری را به ارمغان خواهد آورد.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، خودتوسعه ای، عملکرد شغلی، کارکنان
  • رضا سپهوند، عبدالله ساعدی*، علی شریعت نژاد صفحات 549-567

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثر فرهنگ بوروکراتیک بر تنبلی سازمانی با نقش میانجی بدبینی سازمانی انجام پذیرفت. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت جزء تحقیقات توصیفی پیمایشی است. در این پژوهش برای سنجش متغیرها از پرسشنامه استاندارد بهره گرفته شد که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روش روایی صوری و آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه آماری شامل سازمان‏های دولتی شهرستان خرم‏آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و با کمک فرمول کوکران 384 نفر از کارکنان این سازمان ها به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. داده‏ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Amos و SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد در سطح اطمینان 95/0 فرهنگ بوروکراتیک بر تنبلی و بدبینی سازمانی تاثیر معنادار دارد. تحلیل مسیر غیرمستقیم گویای نقش میانجی بدبینی سازمانی در تاثیر فرهنگ بوروکراتیک بر تنبلی سازمانی است. ازین رو به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت زمانی که آزادی عمل، گستره اختیارات، استقلال، و خلاقیت توسط فرهنگ بوروکراتیک از کارکنان سازمان سلب شود، کارکنان به قوانین و مقررات سازمانی بدبین و به تنبلی سازمانی مبتلا می شوند.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، تنبلی سازمانی، فرهنگ بوروکراتیک
  • ابوالحسن حسینی*، عقیل قربانی پاجی، امیر اکبری صفحات 569-586

    پژوهشگران در این پژوهش درصدد بودند تاثیر طرد شدگی در محیط کار بر رفتارهای محیط کار (رفتار انحرافی و بی نزاکتی در محل کار) را با نقش تعدیلگر عدالت سازمانی ادراک شده و نقش میانجی عزت نفس سازمانی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی، و گردشگری استان مازندران بررسی کنند. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی بود. نمونه ها به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون های پایایی ترکیبی، ضریب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ، روایی همگرا، و روایی واگرا اندازه گیری و داده های حاصل با استفاده از نرم افزار Smart-PLS و SPSS تجزیه وتحلیل شدند. از آزمون های سوبل و واف برای اندازه گیری شدت اثر و از آماره تی برای متغیر میانجی عزت نفس سازمانی استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد طرد شدگی در محیط کار بر رفتارهای محیط کار و عزت نفس سازمانی موثر است. همچنین عدالت سازمانی ادراک شده نقش تعدیلگر را در رابطه بین طرد شدگی در محیط کار با رفتارهای محیط کار ایفا می کند. از سوی دیگر، آزمون سوبل نشان داد تقریبا 40 درصد از تغییرات طرد شدگی در محیط کار بر رفتارهای محیط کار از طریق متغیر میانجی عزت نفس سازمانی تبیین می شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای محیط کار، عدالت سازمانی ادراک شده، عزت نفس سازمانی، طرد شدگی در محیط کار، میراث فرهنگی، صنایع دستی، و گردشگری استان مازندران
  • رضا ابروش*، محمدحسین علی پور صفحات 587-609

    در فضای جهانی شدن، دانشگاه‏های بین المللی رقابت گسترده‏ای برای گسترش علوم و فرهنگ اسلامی آغاز کرده‏اند. در این بین دانشگاه‏های علوم اسلامی محمد بن سعود، ام‏القری، و المدینه در عربستان، دانشگاه علوم اسلامی مالزی، و جامع الازهر در مصر راهبردهای رقابتی گسترده‏ای برای گسترش علوم و فرهنگ اسلامی اتخاذ می‏کنند. سازمان‏ها و مراکز بین المللی تشیع که در حوزه علوم و فرهنگ اسلامی فعالیت می‏کنند نیازمند درک صحیح و فراگیر جهت‏گیری‏های راهبردهای رقابتی آن ها هستند تا اقدامات مقتضی را دنبال کنند. به همین منظور این سوال مطرح می‏شود که جهت‏گیری راهبردهای رقابتی سازمان‏های علمی و فرهنگی بین الملل در جهان اسلام چیست؟ هدف این پژوهش شناسایی جهت‏گیری راهبردهای رقابتی دانشگاه‏های مذکور در حوزه علوم و فرهنگ اسلامی است که با مراجعه به اسناد و مدارک موجود راهبردهای آن ها با روش تحلیل مضامین (شبکه مضامین) بررسی شد. پس از تحلیل مضامین راهبردهای رقابتی، 40 مضمون پایه ایجاد شد که در قالب 12 مضمون سازمان‏دهنده ترکیب شدند و در نهایت در 5 راهبرد فراگیر (راهبردهای محوری) با عنوان راهبردهای «هژمونی ایدئولوژیک»، «ترویجی»، «مرجعیت علمی»، «آموزش‏های مهارتی»، و «زمینه ‏سازی» شناسایی و تبیین شدند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، راهبرد، راهبردهای پنهان، راهبردهای رقابتی، سازمان‏های علمی فرهنگی
  • جواد محمدصالحی*، محمدرضا باقرزاده، سیدموسی رجایی صفحات 611-637

    پیچیدگی و تلاطم محیط فرهنگی جامعه چرخش رویکرد سازمان های فرهنگی را از سیستم‏های کارکردگرا به نظام های فرهنگی «مسئله محور» به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل کرده است. این مهم نیازمند تغییر رویکرد از طرح‏ریزی به یادگیری است. از آنجا که اساسی‏ترین پایه یادگیری سازمانی توجه به سرمایه انسانی است، نیاز به استعدادها کاملا احساس می‏شود. مدیریت استعداد در این پژوهش نوعی مدیریت منابع انسانی یکپارچه با رویکردی متمرکز بر استعدادهاست؛ افراد با عملکرد بالا، که ارزش خاصی برای سازمان دارند و استعداد یا همان برترین‏ها تعریف می‏شوند. اما موضوع اصلی نحوه شناسایی این افراد است؛ که هدف این تحقیق شناسایی آن ها در یک سازمان فرهنگی بود. تحقیق حاضر با روش کیفی اقدام‏پژوهی طی بازه زمانی دو سال در یک سازمان فرهنگی صورت گرفت و شاخص ها و ابعاد مربوطه استخراج و در قالب اجزای سیستم دسته بندی شد. سپس با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی و وزن دهی انجام شد. بر این اساس برای شناسایی استعدادها در سازمان فرهنگی 17 شاخص در 3 محور ورودی و فرایند و خروجی در ابعاد شخصیتی، نگرشی، قابلیت‏های فردی، قابلیت‏های میان فردی، و عملکردی تعیین و در 4 طبقه شغلی کارشناس، مدیر عملیاتی، مدیر میانی، و مدیر عالی وزن دهی و رتبه بندی شد.

    کلیدواژگان: استعداد، اقدام پژوهی، الگوی سیستمی، سازمان فرهنگی، مدیریت استعداد
  • عارفه بهرامی فولاد، رضا طهماسبی* صفحات 639-660

    یکی از استراتژی‏های مهم‏ مدیریت ‏دانش ایجاد محافل کاری است که به صورت بنیادی خلق و تسهیم دانش، یادگیری، و تغییر را در سازمان‏ها هدایت می‏کنند. از طرفی گسترش ابزار‏های فناوری‏ اطلاعات و ارتباطات و ابزار‏های وب 2 باعث فراهم شدن بستری برای شکل گیری نوع جدیدی از محافل کاری، تحت عنوان محافل کاری مجازی، شده است که به شکلی منعطف باعث همکاری و به اشتراک‏گذاری بهترین اقدامات و توسعه حرفه‏ای در سازمان می‏شود. هدف این پژوهش شناخت نقش محافل کاری مجازی در توسعه دانش مدیریت منابع انسانی بود. پژوهش به روش کیفی، مبتنی بر تحلیل تم، با استفاده از ابزار مصاحبه در محفل مجازی مدیران حرفه ای منابع انسانی انجام شد. نمونه گیری به روش هدفمند و قضاوتی بود که بر مبنای آن 16 مصاحبه با خبرگان محفل کاری مجازی مدیران حرفه‏ای منابع انسانی صورت گرفت. نتایج پژوهش به شناسایی 33 تم فرعی و شش تم اصلی در دو محور فردی (نگرشی، دانشی، مهارتی، انگیزشی) و سازمانی (توسعه محفلی منابع انسانی برای مدیران و کارکرد منابع انسانی محفلی برای سازمان) منجر شد.

    کلیدواژگان: تحلیل تم، محافل کاری، محافل کاری مجازی، مدیریت منابع انسانی
  • الهه قاسم پور خوشرودی، فائزه ناطقی*، مهناز جلالوندی صفحات 661-686

    در پژوهش حاضر پژوهشگران درصدد بودند الگوی پیشنهادی برنامه درسی خدمات محور را برای دروس دانشگاهی طراحی کنند. پژوهش با استفاده از روش های پژوهش کیفی به منظور پاسخگویی به سه سوال اساسی شکل گرفت. سوال اول، مبنی بر تبیین مبانی برنامه درسی خدمات محور، با استفاده از روش پژوهش اسنادی استنتاجی پاسخ داده شد. در ادامه، عناصر اساسی برنامه درسی خدمات محور شامل اهداف، محتوا، رویکردهای یاددهی یادگیری، و ارزشیابی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل داده های حاصل تبیین شد. در نهایت، با بهره گیری از روش پژوهش نظریه ای، الگوی پیشنهادی برنامه درسی خدمات محور طراحی شد؛ بدین منظور که دانشجویانی مسئولیت پذیر و کارآمد در محیط کاری و جامعه تربیت شوند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، الگو، برنامه درسی، سازمان ها، یادگیری خدمات محور
|
  • Hojat Vahdati*, Javad Hassanvand Pages 511-530

    The purpose of this study was to investigate the effect of dark triad construct of personality on the job performance indicators of human resources, including task performance and contextual performance. In terms of method and purpose, this study is a descriptive-correlational and applied research, mainly based on linear regression. The statistical population includes the employees of Lorestan University, out of which a sample of 152 people were selected using simple random sampling. The data gathering tool was Jonasson and Webster's (2010) Dark Personality and Paterson's Career Performance Questionnaire (1989). The research hypotheses were tested using linear regression analysis through the Enter method. Results showed a negative and significant effect by the construct of the dark triad of personality on the task and contextual performance indicators.

    Keywords: Dark triad, Job performance, Task performance, Contextual performance
  • Mohammad Ali Godarzi, Ebrahim Mazari, Kobra Khabare* Pages 531-547

    This study aims at explaining the mediating role of self-development on the relationship between self-awareness and job performance. The research method was descriptive and correlational which was followed with SEM analysis method. The research population was comprised of the 2200 staff of the public schools in the district one of Shahr-e Ray. Using Cochran sampling formula and stratified random sampling method, 150 valid questionnaires were collected. The self-awareness questionnaire of Moghimi with the reliability rate of α= 0/85, the self-development questionnaire of Abili and Mazari with the reliability rate of α= 0/87, and the job performance questionnaire of Byrne et al (2005) and Conway with the reliability rate of α = 0/87 were used to collect data. The test of the research model showed that it fitted the data. So self-awareness (γ=0/76) has an impact on self-development, and self-development on job performance (β=0/57).  Also, self-awareness withthe mediation of self-development has an impact on job performance (γ=0/38). Finally, self-awareness has a direct impact on job performance (γ=0/49). In summary, self-awareness will bring about better job performance due to its impact on self-development.

    Keywords: Self-awareness, Self-development, Job performance, Employees
  • Mohammad Ali Godarzi, Ebrahim Mazari, Kobra Khabare * Pages 549-567

    The purpose of this study was to analyze the effect of bureaucratic culture on organizational laziness with the mediating role of organizational paranoia. This study is a descriptive survey research, and in terms of purpose is an applied research. In this study, a standard questionnaire was used to measure variables. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed using the content validity method and Cronbach's alpha. The statistical population of the study was comprised of governmental organizations in Khorramabad city, out of which 384 employees were selected as sample members using convenience sampling method and Cochran formula. Data was analyzed using Structural Equation Modeling with Amos and SPSS. The results show that at confidence level of 0.95, bureaucratic culture has a positive and significant effect on laziness and organizational paranoia. In addition, the analysis of indirect paths shows that organizational paranoia has mediates the effect of bureaucratic culture on organizational laziness. As a result, it can be said that when the organization's employees are deprived of the freedom of action, autonomy, independence, and creativity by the system and its bureaucratic culture, they get pessimistic and paranoid about organizational laws and regulations, lose their motivation and efficiency, and become infected with organizational laziness.

    Keywords: Self-awareness, Self-development, Job performance, Employees
  • Aboalhassan Hosseini *, Aghil Ghorbani Paji, Amir Akbari Pages 569-586

    The purpose of this study was to investigate the impact of workplace ostracism on workplace behaviors (deviant and rude behaviors) with the mediating and moderating roles of organization-based self-esteem and perceived organizational justice in Mazandaran Cultural Heritage, Handcrafts and Tourism Organization. In terms of purpose and method, the study was a descriptive and correlational. The sample was selected through random sampling, and the data was collected using questionnaires distributed among participants. The reliability and validity of the instrument were assessed using composite reliability, factor loadings, Cronbach's Alpha, convergent validity and divergent validity. Data was analyzed using Partial Least Squares and SPSS. Sobel and VAF tests were used to measure the mediating role of organization-based self-esteem. Data analysis showed that workplace ostracism has a significance effect on workplace behaviors and organization-based self-esteem. The organization-based self-esteem has a significance mediating effect on the relationship between workplace ostracism and workplace behaviors. On the other hand, the analysis performed using Sobel test indicated that almost 40 percent of workplace behaviors change the workplace ostracism through the mediating role of organization-based self-esteem.

    Keywords: Workplace ostracism, Workplace behaviors, Organization-based self-esteem, Perceived organizational justice, Cultural Heritage, Handicrafts, Tourism Organization of Mazandaran
  • Reza Abravesh *, Mohammad Hosein Alipoor Pages 587-609

    In the globalization era, international universities have started a severe competition to spread the Islamic science and culture. In this regard, Islamic Universities such as Mohammad bin Saud, Umm al-Qura and Al-Madinah in Saudi Arabia, the University of Islamic Sciences in Malaysia and the General Assembly of Al-Azhar in Egypt have adopted widespread competitive strategies to spread the Islamic science and culture. The Shi'a organizations and centers that are active in the field of Islamic sciences and culture require an appropriate and comprehensive understanding of the direction of the competitive strategies of the aforementioned universities to be able to foresee appropriate measures. To this end, the question that we need to answer is that “what are do competitive strategies of international scientific and cultural organizations in the Muslim world?” The purpose of this study is to identify the direction of competitive strategies of the abovementioned universities in the field of Islamic sciences and culture. Referring to existing documents, their strategies were examined through content analysis (thematic network). After analyzing the content of their competitive strategies, 40 Basic themes were found, categorized in the form of 12 organizing themes, and ultimately represented in five comprehensive strategies (core strategies) called "Ideological hegemony", "promotion", "scientific authority", "skill training" "and "ground setting".

    Keywords: Strategy, Tacit Strategies, Competitive Strategies, University, Scientific, Cultural Organizations
  • Javad Mohammad Salehi *, Mohammad Reza Bagherzadeh, Seyed Musa Rajaei Pages 611-637

    The complexity and turbulence of the cultural environment of the society has made it necessary to change the approach of cultural organizations from functionalist systems to "problem-centered" cultural systems as an inevitable issue. This requires a change of approach from designing to learning. Since the basic foundation for organizational learning is attention to human capital, the need for talent is abundantly felt. Talent Management in this study is a kind of integrated Human Resource Management with a talents-focused approach. It emphasizes high-performance individuals who specifically work for the organization and are defined as talent or the superiors. But the main question is how to identify these people, which is the purpose of this study in a cultural organization. In this study, the qualitative research methodology has been carried out in a cultural organization over a two-year period, and the relevant indicators and dimensions are extracted and categorized as components of the system. Then, they are prioritized and weighted by Analytical Hierarchy Process Analysis (AHP).Accordingly, to identify the talents in the cultural organization, 17 indicators in three domains of input, process, and output are identified in five dimensions of personality, attitude, individual capabilities, interpersonal capabilities and performance, and are prioritized and weighted in four occupational categories, namely expert, operational director, managers and top managers.

    Keywords: Talent, Talent Management, System model, action research, Cultural organization
  • Arefeh Bahrami Fulad, Reza Tahmasebi* Pages 639-660

    One of the most important knowledge management strategies is the community of practices (COPs) that fundamentally direct the creation and sharing of knowledge, learning, and change in the organizations. The advent of information and communication technology (ICT)  along with Web 2.0 tools have provided a platform that has formed a new kind of community of practice called Virtual community of practice, which provides a flexible way of collaboration, sharing best practices, and professional development in the organization. The aim of this study was to identify the role of the virtual communities of practice in the development of human resource management knowledge. The study was qualitative, in which the sample was selected using judgmental and purposive sampling. Consequently, 16 interviews were carried out with the community of HR Professional Managers who were the core members of the community. The data went through thematic analysis. As a result, thirty three sub-themes and 6 main themes were identified which were classified as individual (attitude, knowledge, skill, and motivation) and organizational (the development of HRM knowledge for managers through the community of practice and the use of HRM for the organization through the community of practice).

    Keywords: Community of practice, Virtual community of practice, Human resource management, Thematic analysis
  • Elahe Ghasempoor Khoshrodi, Faeze Nateghi *, Mahnaz Jalalvandi Pages 661-686

    The present study tried to design and develop a curriculum pattern based on service learning approach for university courses. The qualitative research is used to answer the essential questions. The first research question which regards the specification of the principles of service learning approach is addressed utilizing documentary-inductive research method. Then, the essential elements of service learning curriculum such as purposes, content, teaching-learning approaches, and assessment were determined using semi-structured interviews and the analysis of obtained data. Finally, using the theoretical research method, the proposed curriculum pattern based on service learning approach was developed to train students who are responsible and effective in the workplace and the society.

    Keywords: Pattern, Curriculum, Services Learning, Higher Education, Organizations